SMC Kočevje v obdobju 2014-2018

Štiri leta so naokoli in potreben je pogled nazaj, da obudimo spomine, kaj smo v tem času dosegli in naredili za Kočevsko. V nadaljevanju sledi nekaj bistvenih projektov pri katerih smo predstavniki LO SMC Kočevje sodelovali v preteklem mandatnem obdobju 2014-2018:

 

Oblikovanje koalicije in konstruktivno sodelovanje v občinskem svetu

Začelo se je z oblikovanjem koalicije in občinskega sveta. Županu smo dali polno podporo s ciljem, da postane občinska uprava polno operativna in se ne ukvarja s politikantskimi podtikanji. Z aktivnim sodelovanjem na občinskem svetu smo bistveno pripevali k umiritvi napetosti in vnesli duh sodelovanja za namen razvoja. Na ta način sta se župan in občinska uprava lahko ukvarjala z razvojem in številnimi zahtevni projekti. In rezultat je sedaj tu.

 

 

 

 

 

Obnova kočevske železnice

Prvi naš zalogaj in naloga je bila železnica. Minister za infrastrukturo je prišel na obisk v Kočevje in polovico dneva smo si ga izborili za naše srečanje. Naši argumenti so ga prepričali v to, da je dokončanje obnove kočevske železnice res prava odločitev in še po dveh srečanjih v Ljubljani smo prejeli potrditev, da je železnica vključena v proračun kot ena od prioritet.

 

 

 

 

 

Sedež družbe za državne gozdove v Kočevju

Nadaljevalo se je z državnimi gozdovi. Na tiho se je pripravljal zakon o državnih gozdovih in čeprav je teh na Kočevskem največji delež, nas kot lokalno skupnost nihče ni povprašal za mnenje ali predloge. Dali smo pobudo in takrat je prvič v tem mandatu prišlo do poenotenja celotnega občinskega sveta, ko smo se na hitro sestali in sprejeli poziv predvsem glede sedeža družbe za državne gozdove.

Vzporedno ob tem smo organizirali odmevno in obiskano okroglo mizo, kjer smo bili presenečeni nad tem, da je naš nekdanji poslanec iz Kočevske zastopal idejo, da sedež družbe za državne gozdove ne more biti v Kočevju, ampak v Ljubljani.

Vsa ta aktivnost je bila poplačana s sejo Vlade, kjer je bilo določeno, da bo sedež državnih gozdov v Kočevju, kar pa ni bilo lahko doseči, saj smo imeli konkurente celo znotraj lastne stranke.

 

 

 

Nove investicije in delovna mesta v Kočevju

In potem je prišlo do Yaskave. Bilo je nekega poznega večera, ko smo prejel klic iz kabineta tedanjega predsednika Vlade dr. Mira Cerarja. Vprašanje je bilo, kako podpiramo župana, ali je župan sposoben izpeljati eden večji projekt. Seveda smo pritrdil in zagotovil tudi našo polno podporo. V naslednjih dneh je predsednik Vlade objavil uspešna pogajanja z Yaskavo…

 

 

 

 

 

 

Pobuda za prenos lastništva državne lastnine na občino

Kmalu po vključitvi v aktivno lokalno politično dogajanje smo ugotovili, kaj je tista evidentna sistemska razlika, ki loči Kočevsko od večine drugih občin v državi. Gre za lastništvo nad teritorijem oziroma deležem, državne lastnine nad nepremičninami v občini. Prišli smo do neverjetnega podatka, da z dobrimi 80% površine Kočevske gospodari država. V to so vključeni predvsem gozdovi in več kot 80% kmetijskih zemljišč. To dejstvo za nas na Kočevskem predstavlja izjemno oviro, saj smo v globoko neenakopravnem položaju v primerjavi z drugimi občinami. Priti do zavedanja o tem ni enostavno, še težje pa to predstaviti prebivalcem, nasploh pa je skoraj bogokletno na to opomniti nosilce državne oblasti. Zato so bili obrazi poslancev dokaj začudeni, ko smo jim predstavili naša pričakovanja. Ali pa odgovor kmetijskega ministrstva na pobudo občinskega sveta Kočevje. Čaka nas še veliko naporov da dosežemo spremembe.

 

 

 

Dva nova večja programa iz področja psihiatrične obravnave v ZD Kočevje

Ledino smo na Kočevskem orali tudi na področju duševnega zdravja. Že ob nastajanju resolucije o duševnem zdravju smo zaslutili ne samo našo priložnost, ampak potrebo, da Kočevska dobi nekaj več. Povezava z ministrstvom za zdravje, izvedba obiskane okrogle mize in številna manjša srečanja so prispevala, da je Zdravstveni dom Kočevje dobil dva večja programa iz področja psihiatrične obravnave, kar bo bistveno izboljšalo pogoje za naše paciente in v Kočevju (odpadla bodo potovanja v druge kraje). Na ta račun se bo odprlo več novih delovnih mest v zdravstvu.

 

 

Kako naprej ?

Verjetno si nihče od nas ne želi zastoja razvoja tako kot pred letom 2014. Zato je modra odločitev slehernega volivca Kočevske, da podeli mandat vodenja občine tistim, ki so uspešno zagnali razvojni proces in ga bodo znali tudi nadaljevati. In ne nekim „ne-slogam“, ki bi spet prinesle razprtije in blokado tako občinskega sveta kakor občinske uprave.

V politiko in v SMC smo vstopili ne zaradi osebne promocije, ampak da pomagamo pri razvoju Kočevske. To smo pokazali in dokazali na več področjih. Tako želimo delati še v naprej za našo skupno dobro. Najbolj na način, da prispevamo k politični stabilnosti občinskega sveta in na ta način omogočimo kvalitetno in razvojno delo občinske uprave z županom na čelu. Ko smo se v 2014 podali v politične vode, smo si večkrat dejali na glas: za dobrobit Kočevske župan in občinska uprava potrebujeta najmanj dva mandata miru in več ali manj proste roke ter podporo občinskega sveta. In tako je bilo v tem mandatu. Želimo, da za dobrobit Kočevske volivci zagotovimo podobno sestavo občinskega sveta in podelimo županski mandat pravemu kandidatu.

 

Želimo da se razvoj Kočevske nadaljuje in zato:

Udeležite se volitev v nedeljo 18.11.2018 in

dajte glas stranki SMC !